Kategori: Öppna kulturarvet

Vilka är seminariedeltagarna?

Gunilla Kindstrand, moderator

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gunilla_Kindstrand.jpg

Vogler CC-BY, Wikimedia

Kommer att leda seminariet. Numera kulturredaktör på Gefle Dagblad och verksam som dramaturg, utställningsproducent och föreläsare. Har bland annat även varit var projektledare för Helsingegården i Järvsö och programledare på SVT (Röda rummet, Kunskapskanalen). (Wikipedia)

Magnus Kolsjö, konsult, PWC

http://www.flickr.com/photos/attig/4901633151/

Gitta Wilén, CC-BY

Magnus är konsult och jobbar med e-förvaltningsfrågor på revisionsbolaget PwC. Tidigare verksam i Kristdemokraternas riksdagskansli, först som politisk sekreterare och sedan som politiskt sakkunnig hos kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. (Hemsida)

Johanna Berg, utredare, Digisam, Riksarkivet

Lars Lundqvist, CC-BY-NC-SA

Johanna arbetar som utredare på Digisam – samordningssekretariat för digitalisering, digitalt bevarande och digitalt tillgängliggörande av kulturarvet. (Hemsida)

Michael Edson, director, Smithsonian Institute, Washington DC

http://www.flickr.com/photos/travelinlibrarian/6882031038/in/photostream/

Michael Sauers, CC-BY-NC

Michael Edson är ledare för Smithsonianinstitutionernas  strategiska arbete med webb och nya medier. Har arbetat med en rad olika prisbelönta projekt som involverat ny teknik och nya medier. Är ofta anlitad som huvudtalare på stora internationella konferenser kring kulturarv och nya medier. (hemsida).

Anna Steele, riksdagsledamot

http://www.folkpartiet.se/ImageVault/Images/id_15186/width_239/compressionQuality_0/scope_0/conversionFormatType_WebSafe/height_236/preserveAspectRatio_0/ImageVaultHandler.aspx

Pressbild, Folkpartiet.

Anna sitter i riksdagen för Folkpartiet och är även medlem i bland annat riksdagens kulturutskott.

Joakim Jardenberg, VD, Mindpark AB

http://www.flickr.com/photos/kalexanderson/5921540715/in/pool-1401967@N23/

Kristina Alexanderson, CC-BY

Joakim Jardenberg är rådgivare, delägare i en rad startups samt förändringsförespråkare och debattör i allt som rör sig runt gamla, nya, digitala och sociala medier.  Med ett ben hos användaren, ett ben i tekniken och ett ben i affären försöker han förklara det komplicerade på ett enkelt sätt och skapa nytta och effekt ur alla de nya möjligheterna (Hemsida).

Generaldirektörerna

Under paneldebatten deltar även generaldirektörerna Lars Amréus, Riksantikvarieämbetet, Björn Jordell, Riksarkivet och Gunilla Herdenberg, Kungliga Biblioteket.

Viktig seminariedeltagare är även du!

Du som finns på plats i Almedalen men även du som kan följa seminariet via live videosändningen! Vi kommer att ha en chatkanal öppen. På Twitter använder vi hashtaggen #oppkult.

Om det öppna kulturarvet

Visby ringmur
Visby ringmur. Foto: Berit Wallenberg, 1928. Ingen upphovsrätt.

 

Det digitala samhället skapar dramatiskt förändrade förutsättningar för öppenhet, dialog genom fri tillgång till mängder av information. Detta påverkar naturligtvis kulturarvsinstitutionerna – där fokus har varit det fysiska besöket. Även politiken driver på i riktning mot att öppenhet med information också ska gälla kulturarvsinstitutionerna. Ett exempel är förslaget till utvidgning av PSI-direktivet (Public Sector Information).

Under decennier, ja århundraden, har offentliga kulturarvsaktörer haft nära nog monopol på definitionen av kulturarv, hur det ska tolkas och hur det ska förmedlas. Med de möjligheter som nu ges till ökad tillgänglighet och samskapande ställs vi i allt snabbare takt inför nya utmaningar. Hur kommer vår roll och vårt uppdrag att se ut? Och vad vill vi själva?

Ska vi i ökande omfattning ta rollen som leverantör av digital information till samhället att fritt tolka och använda? Eller ska vi behålla rollen att göra urval, förädla och förpacka digital information att distribueras med bibehållen kontroll? Eller kan båda dessa spår samexistera? Kan man se en framtid där institutionerna tillsammans med andra samhällsaktörer utvecklar innehållets kvalitet och mångfald och öppnar nya möjligheter att stötta skapande och lärande.

En kärnfråga är om minnesinstitutionerna har intresset, viljan, förmågan och kapaciteten att svara upp mot de krav och önskemål om öppenhet som redan ställs? Vad blir konsekvensen, ett demokratiskt kulturarv som ständigt utvecklas, eller ett kulturarv som ”tas över” och missbrukas i politiska och kommersiella syften?

Kontakt

Har du frågor om innehållet, kontakta
Lars Lundqvist, Riksantikvarieämbetet, 08-5191 8000
Jan Östergren, Riksaarkivet, 010-476 88 00

Har du praktiska frågor kring evenemanget, kontakt Sandra Stenback, Riksantikvarieämbetet, 08-5191 8000.

Postad i